Kõvade parafiinide kasutamine

Autor: Rain Jaaksoo

Külmale ilmale mõeldud parafiinid on väga kõvad, et kulutavatele tingimustele pikalt vastu seista. Kõvade parafiinide kasutamine on lihtne, kui järgid allolevaid punkte. Rexi parafiinidest tuleb alljärgneva õpetuse järgi määrida kõiki parafiine, mis on mõeldud külmematele tingimustele kui Rexi Sinine (-1…-10). Need on Rex Roheline, Grafiit, LF Roheline, LF Roosa, HF31 Roheline, NF31 Roheline. Pane tähele, et Rexi parafiinid on kõvemad ja tehtud teistsugustest toorainetest kui teiste määrdefirmade omad – seetõttu on need kulumiskindlamad ja väga hea toimega. Külma ilma parafiinipulga praguline või pisut kõverasse tõmmanud vorm on normaalne. Hoiusta parafiine eemal päikesevalgusest – nii need ei aegu ja omadused ei muutu.

1. Aja määrderaud kuumaks ja puhasta see vanadest määrdejääkidest majapidamispaberiga. Parafiini pakendile märgitud temperatuur on parafiini sulamispunkt ehk miinimum, millest alates parafiin sulama hakkab. Ladusaks määrimiseks kasuta pakendile märgitust vähemalt 10 kraadi kõrgemat temperatuuri, rohkem, kui määrid jahedas. Lase raual enne töö algust end minut-paar üles kütta. Temperatuur on liiga kõrge, kui parafiin suitsema hakkab.

2. Suru parafiinipulk vastu kuuma määrderauda ning tõmba sulanud otsaga parafiinitükk kiiresti üle suusapõhja. Korda tegevust ca 10-15 cm kaupa, kuni terve libisemisala on parafiinikihiga kaetud. Ära ürita kõva parafiini tilgutada ega niristada! Nipp: kui suusad on mõnda aega seisnud toatemperatuuril, siis jääb parafiin paremini suusapõhja külge.

3. Triigi kuuma määrderauaga parafiin ühtlaselt üle suusapõhja laiali. Veendu, et parafiin kataks kõik kohad. Parafiin võib sulatamise järgselt hanguda praguliseks – see on normaalne. Kuumuta tahenenud parafiinikihti veelkord, kuni see on ühtlase väljanägemisega. Parafiini ühtlustamiseks võid proovida teha rauaga ringjaid liigutusi. Jälgi, et suusapõhjale ei jääks rohkem kui 5 sekundiks sulanud laike – need on märgid kas liiga kuumast määrderauast, määrderaua liiga kaua ühe koha peal hoidmisest ja/või vähesest parafiinikogusest.

4. Eemalda parafiinikiht koheselt pärast laialisulatamist! Ära jäta suuska jahtuma. Alusta sikeldamist suusasoonest ja kantidest (kui kaabits soonest välja peaks hüppama, siis ei kahjusta see libisemisalasid) ja lõpeta suusapõhja endaga. Sikelda alati eestpoolt tahapoole (suusaninast kanna poole) pikkade ühtlaste liigutustega. Kasuta sikeldamiseks terava kandiga kaabitsat, siis on töö lihtne.

5. Harja suusapõhi puhtaks, nii et suusapõhjale ei jää liigset parafiini ja struktuur on nähtaval. Harjamist on soovitatav teha jahtunud suusapõhjal, kuna niiviisi on see efektiivsem. Esimesena võid harjata eestpoolt tahapoole messing- või terasharjaga. Seejärel kasuta jäika nailonharja, harja edasi-tagasi, liikudes samas eest tahapoole, et eemaldada lahtine määrdetolm.

6. Suusad on sõiduvalmis!